Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pristupi

Zaboravio sam šifru

Anketa

Kako bi ocenili nas hub?

Google Earth Vote_lcap9%Google Earth Vote_rcap 9% [ 2 ]
Google Earth Vote_lcap5%Google Earth Vote_rcap 5% [ 1 ]
Google Earth Vote_lcap14%Google Earth Vote_rcap 14% [ 3 ]
Google Earth Vote_lcap73%Google Earth Vote_rcap 73% [ 16 ]

Ukupno Glasova : 22

Zadnje teme
» Kaladont ONLINE
Google Earth EmptyPon 26 Avg 2013 - 13:50 od ratamon

» Problemcic
Google Earth EmptySub 5 Dec 2009 - 22:04 od skoljkica

» Kako da promenim mail na profilu?
Google Earth EmptyPon 5 Jan 2009 - 19:37 od penguin

» Hub ponovo radi
Google Earth EmptyPon 5 Jan 2009 - 19:31 od penguin

» Trials 2 : Second Edition
Google Earth EmptySre 6 Avg 2008 - 19:57 od sasa

» !Najava Need for Speed :Undercover (PC)
Google Earth EmptyPon 28 Jul 2008 - 14:57 od sasa

» Najava igara za 2008
Google Earth EmptyPon 28 Jul 2008 - 14:53 od sasa

» veoma glupo pitajne al me stvarno zanima
Google Earth EmptyPon 28 Jul 2008 - 3:39 od sasa

» F-1
Google Earth EmptyPon 28 Jul 2008 - 3:36 od sasa

Reklame

Google Earth

5 posters

:: Racunari :: Software

Ići dole

Google Earth Empty Google Earth

Počalji od Marko_weed Uto 27 Maj 2008 - 23:00

Google Earth – Atlas koji se neće pocepati

Kao mali, jako sam voleo atlase. Bio sam fasciniran prikazom svih tih zemalja u koje možda neću ni otići nikada. E sad, nije svako kao ja, ali svaki obrazovani čovek mora imati predstavu o svetu u kome živi, a atlas je odličan za upoznavanje istog. Ako ništa drugo, verovatno nećete biti u situaciji da zapamtite sve te podatke iz geografije koji će Vam možda jednog dana zatrebati, makar za ukrštenice (zemlja u aziji, četiri slova).

Savremene tehnologije su donele brdo tematskih karata i snimaka iz satelita, ali ostaje glavni problem: atlas će se iscepati, zagubiti, ili jednostavno zauzimati previše prostora da bi se držao uvek pri ruci, a po Marfijevim zakonima, zatrebaće Vam baš kada apsolutno nemate pojma gde se nalazi ili će Vam nedostajati baš stranica koja Vam u trenutku treba.

Ovde na scenu stupa Google Earth. Bez mnogo okolišanja, to je ultimativni 3D atlas koji će Vam stalno biti pri ruci dok god imate internet konekciju. Ono što Vam je potrebno, pored navedene konekcije, jeste PC i prostor na disku zavisno od vaših potreba.

Program je besplatan, i može se preuzeti sa adrese:
http://earth.google.com/download-earth.html

Postoji i verzija sa više opcija koja naravno košta. Google Earth Plus košta 20$, i nudi između ostalog opciju povezivanja GPS uređaja radi praćenja lokacije. Za razliku od prethodnih koji su za privatnu upotrebu, Google Earth Pro (košta 400$ + dodatni moduli) je predviđen za komercijalne primene kao na primer za pravljenje prezentacija sa prikazom 3D animacija umesto tematskih karata itd.

Više informacija o komercijalnim verzijama Google Earth-a na adresama:
http://earth.google.com/enterprise/earth_plus.html
http://earth.google.com/enterprise/earth_pro.html

Google Earth Earth1

Posvetimo se osnovnom paketu koji nudi dovoljno zanimljivih opcija. Na gore navedenoj adresi za download osnovne verzije se možete informisati o konfiguraciji koja vam je potrebna za program. Navedena minimalna konfiguracija je:

• Operativni Sistem: Windows 2000 ili Windows XP
• CPU: Pentium 3, 500Mhz
• Sistemska Memorija (RAM): 128MB
• Hard Disk: 400MB slobodnog prostora
• Brzina Internet konekcije: 128 Kbits/s
• Grafička kartica sa 3D akceleracijom i 16 MB video RAM-a
• Monitor: rezolucija 1024x768, sa 16-bitnom paletom boja

Uzevši u obzir prostor i vreme u kome se nalazimo, jasno je da je najvažnija stavka internet konekcija. Mada je moja internet konekcija blizu minimalne (preporučena je 768 Kbit/s), moram priznati da sam zadovoljan radom programa. Ovo delimično zato što je prva asocijacija na ovom prostorima kada se pomene internet čekanje, tako da se ako ste korisnik interneta već duže vreme možete smatrati pripremljenim za situaciju i da ako Vas ova tematika zanima možete koristiti program i sa dial-up konekcijom.
Sama instalacija na današnje vreme i nije prevelika. Potrebno je da skinete oko 15 megabajta i krenete da putujete svetom.

Ono što prvo upada u oči je velika preciznost koja dolazi do izražaja ako se fokusirate na gradska središta. Jako je zanimljivo videti kako se satelitski snimak (onakav kakvim sam ga barem ja pamtio po starim atlasima) pretvara uz pomoć zuma u sliku koja će vas ubediti da letite avionom za zaprašivanje komaraca (ili nekim drugim) tik iznad krovova kuća i zgrada.

Naravno, ne očekujte previše od Google Eartha jer nisu sve zone na planeti snimljene sa podjednakom preciznošću. Pogađate već, naša zemlja nije prikazana ni sa izbliza toliko detalja kao npr. Italija (SAD nećemo ni spominjati).

Google Earth Earth2

Ipak, Beograd i još po koja čuka izabrana odokativnom metodom su snimljene sa sasvim zadovoljavajučom preciznošću tako da će svako imati bar ponešto da nađe.
Pohvalio bih neke opcije koje jako doprinose vizuelnom izgledu programa. Prvo to je mogućnost rotacije kamere tako da može da prikazuje teren i pod uglom u 3D. Program će vam pokazati i nadmorsku visinu tačke na koju kursor trenutno pokazuje. Takođe je za pohvalu i vrlo intuitivan interfejs sa kojim će se svako lako snaći i što je još bitnije lako stići onamo gde treba (ako zna gde da traži) u najboljem google maniru. Tu je i mogućnost prikaza na karti raznih informacija počev od gradova i državnih granica do supermarketa i puteva treće kategorije. Naravno, opet imajte u vidu da je program izrazito “amerocentričan” tako da većinu informacija nećete naći na našim prostorima (a i još kojekude). Moram naglasiti da sam bio unekoliko razočaran ponudom informacija. Postoji pristup supermarketima u SAD-u, a istovremeno nema nekih stvari koje krase svaki atlas ma koliko decenija stajao na tavanu, kao što su arheloška nalazišta, pećine i kulturni spomenici.

Google Earth Earth3

Postoji još dosta zanimljivih mogućnosti kao što je let od jedne tačke na planeti do druge, kao i kreiranje rute od više tačaka. Savetovao bih Vam da prilikom proputovanja kroz našu planetu ipak stavite relativno malu brzinu leta, ne obavezno da bi ste uživali u predivnom snimcima već da bi ste koliko toliko uskladili brzinu leta sa brzinom pristizanja podataka (da ne bi ste čekali kod sive tačke da se lokacija učita).

Google Earth Earth4

Sve u svemu, ovo je kvalitetna aplikacija koja je, u nedostaku drugih reči, potrebna radi opšte kulture i poznavanja sveta oko Vas. Jedan od lepših načina da zavolite internet, i upoznate se sa mestima na kojima nikada niste bili. I pored nekih nedostataka koji će nadam se biti ispravljeni garantuje kvalitetno utrošeno vreme i dosta novih informacija i saznanja.
Marko_weed
Marko_weed
Administrator
Administrator

Broj poruka : 532
Godina : 37
Datum upisa : 13.04.2008

Nazad na vrh Ići dole

Google Earth Empty Re: Google Earth

Počalji od sasa Uto 27 Maj 2008 - 23:47

eeeeeeeee, imam ovo u sheru, pa koga zanima, ima slot Wink. po meni stvarno zanimljiva stvar, gledas ceo svet, za racunarom, sa odlicnim zoomom, moze malo bolje, ali je i ovo extra Laughing
sasa
sasa
Moderator
Moderator

Broj poruka : 480
Godina : 31
Datum upisa : 16.04.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ratty_JR Sre 28 Maj 2008 - 9:48

stvar je krs dobra ima i ono nassa-ino da se skine gde imas bolji zoom al to nisam jos skonto kako da koristim a da neplatim, a u google earth mi je jedino glupo sto stavljaju nove slike samo jednom godisnje a ponekad ni tada
Ratty_JR
Ratty_JR
VIP
VIP

Broj poruka : 441
Godina : 32
Datum upisa : 04.05.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Marko_weed Sre 28 Maj 2008 - 11:51

Добро је да и тада стављају, колики је свет, треба то све сликати и поставити...
Marko_weed
Marko_weed
Administrator
Administrator

Broj poruka : 532
Godina : 37
Datum upisa : 13.04.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ratty_JR Sre 28 Maj 2008 - 12:06

a i to je sto kazes
Ratty_JR
Ratty_JR
VIP
VIP

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sasa Sre 28 Maj 2008 - 13:42

pa dobar je program, kad stave slike, stave, a to sto Capal kaze, pitacemo neke hackere da nam to obezbede, taj bolji program, pa ce se kur*imo Laughing
sasa
sasa
Moderator
Moderator

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ratty_JR Sre 28 Maj 2008 - 13:45

hehe e sale mozes videt kolko su stare slike po glavnoj ulici jos ima drva
Ratty_JR
Ratty_JR
VIP
VIP

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Aca_Cupavi Sub 31 Maj 2008 - 19:28

Stvarno sjajan program, koristan. A cak sta vise, dobar je i za zabavu kad nemate sta da radite Very Happy
Aca_Cupavi
Aca_Cupavi
Moderator
Moderator

Broj poruka : 246
Datum upisa : 20.05.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od nikola92 Sub 31 Maj 2008 - 20:51

mnogo dobar program
nikola92
nikola92
Administrator
Administrator

Broj poruka : 157
Datum upisa : 12.04.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sasa Pet 6 Jun 2008 - 11:46

cuo sam da se slike jos iz 2005, pa sad da li je to tacno... Laughing
sasa
sasa
Moderator
Moderator

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ratty_JR Pet 6 Jun 2008 - 16:06

pa ja mislim da je negde pochetak 2006 zato sto se vidi da je zapoceta izgradnja one plave zgrade kod Dositeja
Ratty_JR
Ratty_JR
VIP
VIP

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole